
Wat doet een kindercounselor?
Kindercounseling is het kind begeleiden in het proces naar het vinden van oplossingen voor zijn vragen. Als uitgangspunt richt ik me als kindercounselor niet op de problemen die het kind ervaart maar op zijn mogelijkheden, vaardigheden, talenten, interesses en motivatie.
In dit proces probeer ik het kind te leren dat het zijn eigen kracht kan gebruiken om zijn probleem op te lossen. Het kind krijgt alle ruimte om binnen zichzelf te onderzoeken waar hij goed in is. De manier waarop ik dit doe is per kind verschillend, want geen enkel kind is hetzelfde.
Het kind staat hierbij altijd centraal en samen bekijken we op welke wijze we aan zijn vraag of probleem kunnen werken; met creativiteit, spel, visualisaties, tekeningen, gesprekken of wandelingen in het bos.
Kinderen kunnen sociaal-emotionele problemen ervaren zoals onzekerheid, verlegenheid, moeite hebben om vrienden te maken, samen te spelen en te werken, druk zijn, overschreeuwend en clownesk gedrag vertonen, buik- en of hoofdpijn hebben, verdrietig zijn, moeite hebben met de scheiding van hun ouders en de veranderingen die dit met zich meebrengt, slaap-, eet- en /of zindelijkheidsproblemen hebben, angsten hebben, moeite hebben met het leren omgaan van verlies of verhuizen, pesten en/of gepest worden of een negatief zelfbeeld hebben.
Kinderen kunnen leerproblemen ontwikkelen als moeite hebben met lezen, rekenen of spelling, moeite met automatiseren, het richten op je werk en zelfstandig tot werken te komen, aandacht – en concentratie vasthouden, onzeker zijn over hun leercapaciteiten en faalangst ontwikkelen of weinig zelfredzaam zijn.
Soms speelt er een onderliggend probleem als AD(H)D, autisme, faalangst, dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid, hoog sensitiviteit mee. Mogelijk is het nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van de problemen bij uw kind.
Mijn ervaring is dat bij een aantal van deze kinderen de problemen veroorzaakt kunnen worden door het zogenaamde beelddenken, het visuele leren.